Nieuws

17-12-2009
Dolfijntje geboren in Harderwijk!

HARDERWIJK – In het Dolfinarium is blij gereageerd op de geboorte van dolfijn Luna. Maandagavond rond 11 uur kwam de jongste aanwinst van het zeedierenpark ter wereld. Moeder Maaike en Luna maken het erg goed en zijn zichtbaar voor bezoekers.

De trainers observeren de eerste dagen na de bevalling 24 uur per dag. Zij letten hierbij vooral op het zwemgedrag, de ademhaling en het zogen van het jong. Na ongeveer acht uur heeft Luna voor het eerst gezoogd bij moeder Maaike. Dierenartsen en verzorgers zijn zeer tevreden over het gedrag van Maaike en Luna. Moeder is alert en Luna is erg actief en ademt goed.

De bevalling van Luna heeft ongeveer 3 uur geduurd. Rond acht uur zagen verzorgers haar staartje naar buiten komen. De eerste weken zijn cruciaal voor moeder en jong.

Moeder Maaike
Maaike is een ervaren moeder. Luna is haar derde jong. Eerder bracht zij Yola (2002) en Nalu (2005) ter wereld. Dolfijnen hebben een draagtijd van ongeveer twaalf maanden. In de laatste weken voor de bevalling worden de zwangere dames apart gezet van de rest van de groep. Op deze manier kunnen de verzorgers de dieren goed observeren. Naast de zwangere dolfijnen zwemmen hier jongere dieren en ervaren moeders. Zo kunnen de dieren van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Door een lange glaswand kunnen de verzorgers maar ook bezoekers een kijkje onderwater nemen bij de pasgeboren baby.

Spannend
Bevallingen bij dolfijnen zijn altijd erg spannend. Jonge dolfijnen hebben weinig weerstand en zijn kwetsbaar. De bevalling en de eerste uren en dagen na de bevalling zijn risicovol voor babydolfijnen. Hoewel er de laatste jaren al flink wat geboortes in de Odiezee hebben plaatsgevonden en de huidige moeders allemaal ervaring hebben met het moederschap, blijft het een spannende gebeurtenis.

Bron: Dolfinarium Harderwijk
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100