Nieuws

08-12-2009
Nieuwe methode moet dolfijnen weghouden uit visnetten
Harderwijk – Het Dolfinarium in Harderwijk is in samenwerking met een groep Engelse wetenschappers een onderzoek gestart naar een nieuwe methode om dolfijnen weg te houden uit visnetten.

De reden hiervoor is dat er ieder jaar zo’n 300.000 walvisachtigen, waar dolfijnen onder vallen, verstrikt raken in visnetten. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het voorkomen van bijvangsten in visnetten. Het nieuwe aan deze methode is dat het reageert op sonarsignalen die walvisachtigen uitzenden in plaats van zelf geluidsignalen te produceren.

Het onderzoek in het Dolfinarium is er op gericht om te kijken of een bestaand marineproduct geschikt gemaakt kan worden voor de visserij om zo de bijvangst van walvisachtigen te verminderen. Er werd onder andere een zwarte sonar bal in het verblijf van de dieren gehangen. De bedoeling is om deze sonarbal in de toekomst aan visnetten te hangen. De sonarbal werkt als een lens: het sonar signaal dat dolfijnen uitzenden wordt door de bal versterkt en teruggekaatst. Dit moet de dolfijnen afschrikken en zo uit de buurt van vissersboten en hun netten houden. De Engelse onderzoekers hebben afgelopen dagen in samenwerking met deskundigen van het Dolfinarium een aantal tests gedaan bij de dolfijnen en bruinvissen in hun verblijf.

De onderzoekers van the Subsea Asset Location Technologies zijn zeer enthousiast over de mogelijkheden in het Dolfinarium om het product te testen. De dolfijnen reageerden nieuwsgierig op de zwarte bal die in het water werd gehangen. Op dit moment worden de verzamelde gegevens in Engeland onderzocht. Over enkele weken verwacht men in Harderwijk de eerste resultaten te ontvangen, waarna het onderzoek in januari verder zal gaan.

Bron: Persbericht Dolfinarium Harderwijk
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100