Nieuws

03-11-2009
Goed nieuws van Stichting SOS Dolfijn

HARDERWIJK – Stichting SOS Dolfijn heeft vrijdagmiddag, 31 oktober 2009 bruinvis Jerry uitgezet in de Noordzee. Jerry verbleef sinds april van dit jaar in het opvangcentrum in Harderwijk nadat hij was aangespoeld voor de Nederlands kust. De KinderDIERekteur en tevens ambassadrice van SOS Dolfijn, Naomi Hackenitz, was tijdens het vervoer aanwezig om Jerry in de gaten te houden. Ongeveer 7 mijl uit de kust van Ameland is Jerry teruggezet in de Noordzee. Ietwat onwennig zwom Jerry nog drie rondjes om de boot om vervolgens zijn eigen weg te gaan. Tijdens het transport waren behalve de KinderDIERekteur ook een dierenarts en een aantal verzorgers aanwezig om Jerry te begeleiden. De dierenarts en de verzorgers spreken van een zeer geslaagde uitzet. Jerry is de derde bruinvis die dit jaar door SOS Dolfijn na een revalidatie periode succesvol is uitgezet in de Noordzee. Lange rit De terugweg van Harderwijk naar de Noordzee is letterlijk en figuurlijk een lange rit waar veel voorbereidingen aan vooraf gaan. Na een autorit van ongeveer twee uur volgt vervolgens een vaartocht van ongeveer anderhalf uur. Al die tijd moet Jerry in de hangmat in de transportkist liggen. Doormiddel van transporttraining raakt het dier gewend zodat dit niet meer eng is voor Jerry. Ook tijdens het transport heeft Jerry rustig afgewacht wat hem te wachten stond. Het ministerie van LNV heeft het schip de Krukel beschikbaar gesteld om de dieren uit te zetten. De boot is vanaf Lauwersoog tussen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog doorgevaren. Alert dier Bruinvis Jerry bleek bij aankomst in april 2009 nog een jonge bruinvis. Hij was sterk vermagerd en had een aantal kleine wonden. Daarnaast weken zijn bloedwaarden af van normaal. De eerste uren in SOS Dolfijn had Jerry ondersteuning nodig, maar al snel bleek dat hij ‘los’ kon zwemmen. Jerry is tijdens zijn rehabilitatieperiode in het opvangcentrum in Harderwijk weer helemaal opgeknapt. Hij heeft een normaal gewicht en lichaamslengte bereikt en zijn bloedwaarden zijn geheel genormaliseerd. Daarnaast blijkt het een slim en alert dier en heeft hij laten zien goed te kunnen jagen en vangen.
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100