Nieuws

05-06-2009
Voor- en tegenstanders van Europa winnen

De verkiezingsuitslag werd toch nog een verrassing. De PvdA doet een enorme stap terug, de VVD herstelt zich ten opzichte van de peilingen. Het CDA verliest en de grote winnaar werd de PVV. Minder Brussel, was hun boodschap, die aansluit bij de mening van veel Nederlanders. Het 'Ja' van D66 op de posters heeft ook gewerkt: met ruim 10% van de stemmen stijgen de Democraten van 1 naar 3 zetels. De coalitie van CDA, PvdA en Christen Unie houdt deze kabinetsperiode vooral dingen tegen. De PvdA blokkeert de hervorming van het ontslagrecht, het CDA wil de vastgelopen woningmarkt niet vlot trekken. Ook een besluit over de JSF wordt aan het volgende kabinet overgelaten. Al waren het Europese verkiezingen, het is toch opvallend dat de coalitiepartijen aan het kortste eind trekken. In de nieuwe politieke verhoudingen loont het om duidelijk te zijn, eerlijk en scherp. D66 is een middenpartij, maar is helder, eerlijk en transparant. Dat wordt gewaardeerd. Anders word je niet de grootste in steden als Utrecht en Amsterdam. Wat mij betreft laat deze uitslag zien wat de kiezers van politici willen: duidelijke taal, authentieke en eerlijke verhalen, niet recht praten wat krom is. Nu de PVV bij de groten hoort, wordt de Calimero-rol die Wilders zo graag speelt steeds minder geloofwaardig. De PVV trekt de kiezers aan die boos zijn, zich ergeren aan de machthebbers, die voelen dat er niet naar ze wordt geluisterd. Dat zijn er zoveel, dat de PVV een machtsfactor wordt. Als machtsfactor moet je oplossingen kunnen verzinnen die juridisch stand houden, maatregelen die echt werken in plaats van alleen maar stoer klinken. Voetbalsupporters in de knieŽn schieten of jongeren die zich misdragen maar wel een Nederlands paspoort hebben, het land uit knikkeren; het klinkt dapper en je trekt er kiezers mee, maar je kunt het nooit waarmaken. De echte test voor de PVV komt nog: gaan ze iets concreet uitrichten met de macht die de kiezer ze geeft? De volgende verkiezingen zijn gemeenteraadsverkiezingen. D66 zal daar vol zelfvertrouwen aan deelnemen. In mijn woonplaats Eemnes wil ik bereiken dat het bestuur minder naar binnen gericht is. In een klein dorp kun je met alle kiezers praten. Niet om beleid te verkopen, maar om te zorgen dat je goede maatregelen neemt. De dingen doet waar de inwoners en de ondernemers op zitten te wachten. Dat is volgens mij democratie: luisteren en concrete stappen zetten zodat de inwoners zien dat er echt geluisterd is.
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100