Nieuws

05-10-2011
Download eBook 'Orka in vrijheid'

Gisteren, dierendag, kwam mijn nieuwste boek in de serie Dolphin Rescue Team af: 'Orka in vrijheid'. Vanaf vandaag, de eerste dag van de kinderboekenweek, kun je het gratis downloaden. Vanochtend las ik er uit voor aan kinderen van twee basisscholen in Harderwijk: 'de Bron' en 'de Parel'. Het boek is gratis dankzij een actie samen met Rebel Jeans, het merk dat staat voor stoere kinderkleding voor jongens die goed en vooral lekker zit. Tot 31 december 2011 zijn de downloads kostenloos. Achterin het boek staat een oproep om de normale prijs van het eBook (drie euro) te doneren aan de Orka Coalitie. Verplicht is dat natuurlijk niet. Rebel Jeans doet ook mee, in de hoop dat er genoeg geld wordt ingezameld voor Morgan.

Het eBook is een ePub, als je het hebt gedownload kun je hem lezen op je iPod touch, een iPhone, een Android toestel, een iPad, een Tab of een eBook reader. En op je computer! Ga het boek niet printen, want dat kost je een vermogen aan inkt...

Klik  hier om het eBook te downloaden! Veel leesplezier en ik zie je graag op de Hyves van Dolphin Rescue Team: dolphinrt.hyves.nl

- Ben je hier niet via de actie van Rebel Jeans? Bekijk dan hun site! www.rebeljeans.com
- Donaties voor de Orca Coalitie kun je doen op http://www.orkacoalitie.nl/doneereenstukje
- Meer van illustratrice Yke Reeder: www.ieks.nl

Op zoek naar achtergrondinformatie over Morgan? Lees het hier:

Staatssecretaris Bleker en de toekomst van Morgan:
Circusdier en broedmachine, of hereniging met haar familie?


In juni 2010 werd Morgan, een piepjonge vrouwelijke orka, verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Ze was verdwaald, want haar familiegroep was nergens te bekennen. Als er niet was ingegrepen, zou de orka door honger en uitputting om het leven zijn gekomen. Op haar leeftijd hoort ze nog naast haar moeder te zwemmen, om zo te leren jagen en uit te groeien tot een volwaardig lid van de ‘pod’.

Maar een visser zag haar ronddobberen en het Dolfinarium kreeg toestemming van het Ministerie van Economische zaken Landbouw en Innovatie, om de baby-orka aan land te brengen. Vanaf dat moment was Morgan afhankelijk van de zorgen van het Dolfinarium, en ze werd na een jaar ook eigendom. Een jonge orka heeft een waarde die op minimaal tien miljoen euro wordt geschat. Internationale regels bepalen dat alleen non-profit instellingen zo’n redding mogen uitvoeren, zoals in de Harderwijk gevestigde Stichting S.O.S. Dolfijn. Maar het Dolfinarium was er snel bij en het Ministerie kneep een oogje toe.

Morgan werd onderzocht. Behalve uitputtingsverschijnselen en ondervoeding leek ze weinig te mankeren. Ze herstelde voorspoedig en begon te groeien. Binnen zes maanden moet volgens de verdragsteksten een begin worden gemaakt met het uitzetten naar de vrijheid van een gevangen zeezoogdier. De overheid dient hier op toe te zien. Zo’n uitzettingsproces naar de vrijheid verloopt altijd gecontroleerd en in stappen. Zeker een jong dier moet vaardigheden ontwikkelen, die een leven in vrijheid mogelijk maken. Orka’s zijn sociale dieren, dus acceptatie door een groep is een belangrijke voorwaarde. Het is gelukkig goed mogelijk orka’s en andere zeezoogdieren middels training stap voor stap te rehabiliteren.

In plaats van hier een begin mee te maken, werd publiek toegelaten bij orka Morgan. Het dier had na een grootschalig media-offensief naamsbekendheid en trok veel extra bezoekers. Toch had dit niet mogen gebeuren, want interactie met mensen behoort niet tot het natuurlijke gedrag van orka’s en past niet in een rehabilitatie-plan. Dit is nou juist waarom in de regels is opgenomen dat bedrijven als het Dolfinarium geen wilde zeezoogdieren uit het water mogen halen.

Hoewel het Dolfinarium enige tijd bleef beweren dat uitzetting naar open zee het doel bleef, werd geen enkele actie ondernomen waaruit kon worden afgeleid dat dit ook werkelijk het streven was. Na enkele maanden veranderde de woordvoeringslijn van het Dolfinarium: Morgan zou in het wild nooit kunnen overleven en moest worden toegevoegd aan de vijf orka's op Loro Parque, een bedrijf op Tenerife. Op Loro Parque vertonen de orka’s, die van het Amerikaanse concern Seaworld zijn, een paar keer per dag kunstjes aan betalend publiek.

In diverse publicaties van wetenschappers is gesteld, dat orka’s niet geschikt zijn om in gevangenschap te houden. Incidenten tonen dat ook keer op keer aan. Op Loro Parque zelf doodde orka Keto (een veertienjarig in gevangenschap geboren dier) de ervaren trainer Alexis Martinez. Tijdens een training voor de kerstshow van 2009 ramde Keto Martinez in de borst, die daardoor verdronk. De agressie werd in eerste aanleg ontkend, maar leidde later tot een maatregel dat trainers en verzorgers niet meer in het water bij de orka’s mochten. Een paar maanden later, in februari 2010, vond een soortgelijk incident plaats in Seaworld Orlando. Daar doodde orka Tilikum de zeer ervaren trainster Dawn Brancheau tijdens een show, door haar een kwartier lang in haar bek onder water te houden. Seaworld kreeg een geldboete van de Amerikaanse autoriteiten.

Toch zijn waarschijnlijk niet mensen, maar de dieren het slechtste af als gevolg van de orkashows. In gevangenschap worden ze niet oud. De dieren vervelen zich en vertonen stereotiep gedrag. Ze worden veel te jong moeder en verstoten dan vaak het pasgeboren kalfje. Dat overkwam in Loro Parque Adan, een jonge orka die noodgedwongen zijn dagen slijt in de medische tank, die nog kleiner is dan Morgan’s noodbassin in Harderwijk.

Nadat het Dolfinarium een exportvergunning aanvroeg bij het ministerie van Landbouw, werd die prompt verleend. Ondanks het feit dat staatssecretaris Bleker op de site van het ministerie expliciet aandacht vraagt voor dierenwelzijn, verzuimde zijn ministerie de noodzakelijke stappen te ondernemen voor de vergunning werd verleend. De rechter zou het ministerie hiervoor in kort geding op de vingers tikken.

Inmiddels was er namelijk door actiegroepen en wetenschappers, verenigd in de Orka Coalitie, geprotesteerd tegen de handelswijze van het Dolfinarium. Export van Morgan naar Tenerife zou immers het sluitstuk betekenen van de verborgen agenda van het Harderwijkse entertainmentbedrijf. De kansen van Morgan op een lang en sociaal leven in vrijheid zouden voorgoed zijn verkeken, ondanks alle mooie woorden in internationale rechtsregels.

De rechter gaf de Orka Coalitie in kort geding grotendeels gelijk: het ministerie van EL&I had de vergunning onterecht verleend en moest haar huiswerk overdoen. Staatssecretaris Bleker zorgde voor een mooi persmoment bij de bak van Morgan, om zijn aandacht voor de zaak te onderstrepen. Ook achter de schermen bleven zijn ministerie en het Dolfinarium een front vormen. Maar de feiten blijven feiten en de regels zijn helder: een gestrand zeezoogdier heeft recht op rehabilitatie en de overheid dient dat mogelijk te maken. In een hoorzitting op het ministerie heeft de Orka Coalitie dat duidelijk gemaakt.

In de publiciteit blijven de p.r.-mensen van het Dolfinarium doen alsof het vrijlatingsplan, dat bepleit wordt door de Orka Coalitie, een gevaarlijk experiment is. Die tendentieuze beeldvorming wordt gelogenstraft door de feiten. Het plan is gefaseerd, en kan op elk moment worden afgebroken. De kans op succes is aanzienlijk, want zelfs in gevangenschap geboren zeezoogdieren zijn succesvol uitgezet. Aansluiting bij een familiegroep is in het verleden bij dolfijnen meermalen gelukt. Intussen zijn er sterke aanwijzingen dat voor Noorwegen Morgans familie is gevonden: de kans is vastgesteld op 77%. Van harte werkt het Dolfinarium niet mee aan dit soort onderzoek: een verzoek om DNA ter beschikking te stellen aan externe wetenschappers, wordt al meer dan een jaar genegeerd. Ook dit is in strijd met de verplichte intentie om alles op alles te zetten voor Morgans vrijlating.

De bal ligt daarmee bij Henk Bleker, die niet geamuseerd zal zijn over de opstelling van het Dolfinarium. Want zei dat bedrijf in de rechtszaal nog, dat Morgan zolang bij de dolfijnen in het grote bassin kon verblijven, nu blijkt ook dat bluf te zijn geweest. Want op wat kortstondig contact met de tuimelaars na, zwemt Morgan nog steeds haar rondjes in het inmiddels veel te kleine noodbassin. Ze kan precies één slag met haar staart maken en dan met haar bek tegen de wand aanzwemmen. Wat gaat Bleker doen - haar verbannen naar een nog kleinere bak op Tenerife, waar ze zeer jong als broedmachine zal worden misbruikt, of geeft hij haar de eerlijke kans op vrijheid waar ze recht op heeft? De Orka Coalitie wacht zijn beslissing gespannen af. 

Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100