Nieuws

07-09-2011
Dolfinarium niet eerlijk

Directeur Marten Foppen van het Dolfinarium in Harderwijk lijkt zijn naam eer aan te willen doen. Op 23 juni 2010, toen het Dolfinarium orka Morgan, die toen nog een baby was, had gered, was het verhaal dat het dier de vrijheid terug zou krijgen.(zie http://www.nu.nl/binnenland/2276846/dolfinarium-vangt-orka-in-waddenzee.html ). Op dat moment was dat verhaal al een beetje vreemd. De stichting SOS Dolfijn had aangegeven geen mogelijkheden te zien de baby-orka op te vangen en terug te zetten. Onder de medewerkers van het Dolfinarium ging meteen al het verhaal dat Morgan op den duur een plekje zou krijgen in een park van Seaworld. 

Het probleem was dat dit niet mag. Het is verboden om zeezoogdieren uit het water te halen als commerciële instelling. Alleen stichtingen met als doel om ze terug te brengen naar de vrijheid, mogen dat. Dus toen SOS Dolfijn aangaf dat het onmogelijk verhaal voor ze was, deed het Dolfinarium het in strijd met de regels zelf. Het Ministerie van Landbouw kneep een oogje toe, en het Dolfinarium vertelde tegen iedereen die het maar horen wilde dat ze alles zouden doen om Morgan terug te brengen naar de vrijheid.

Daarom was het heel vreemd, dat er publiek naar Morgan mocht komen kijken. Goed nieuws voor de drukte bij de kassa's in Harderwijk, maar als je een orka terug wil zetten laat je zo'n dier natuurlijk niet wennen aan honderden mensen tegelijk. Meer bewijs dat het verhaal dat ze Morgan terug wilde brengen naar zee, onzin was, had ik toen niet meer nodig.

Het werd steeds duidelijker dat Morgan naar Harderwijk was gehaald om de rest van haar leven als circusbeest kunstjes te vertonen. Uiteindelijk werd het Loro Parque in Tenerife. Ook daar ken ik mensen en als ze ergens ervaren hebben dat orka's niet geschikt zijn om gevangen te houden, dan is het daar. Er is in 2009 al een verzorger doodgebeukt door de volwassen orka Keto. Zie http://www.janetanscombe.com/news/tragedy-in-loro-parque-as-whale-kills-trainer.html En dat was niet het laatste incident. Maar men gaat daar in samenwerking met Seaworld vrolijk door met de winstgevende orkashows.

In het kort geding beloofde het Dolfinarium aan de streng kijkende rechter nog, dat Morgan bij de dolfijnen gelaten zou worden, zodat ze in ieder geval kon spelen. Daar lijkt weinig van terecht te komen, want ze zwemt nog steeds in de veel te kleine bak. Die was prima toen ze baby was en aan moest sterken, maar nu kan het echt niet meer.

En dan is nu het verhaal dat het vrijlaten van Morgan haar dood zou betekenen. Ook dit  is weer niet waar. Wetenschappers hebben een stappenplan opgesteld, waarbij Morgan steeds terugkan als er iets (nog) niet lukt. Als je een orka kan leren hoog op te springen als je op een fluitje blaast, kun je haar ook leren dat ze naar de boot terug moet keren. Het stappenplan is in het Engels, maar je vindt het hier: http://www.freemorgan.nl/Visser%20&%20Hardie%20%282011%29%20MORGAN%20REHAB%20%28v1.1%29.pdf

Vrijdag 9 september is er een hoorzitting op het Ministerie. Staatssecretaris Bleker moet daarna beslissen wat er met orka Morgan gaat gebeuren. Hij zegt zelf dierenwelzijn heel belangrijk te vinden, en als dat echt zo is, geeft hij Morgan een kans om terug te keren naar de vrijheid. Lukt het niet, dan kan ze altijd nog naar een park. Als hij de regels uitvoert, dan moet hij het Dolfinarium wel op de vingers tikken: 
- Je mag orka's niet uit zee halen voor attractieparken of fokprogramma's
- Je mag orka's alleen exporteren voor wetenschappelijk onderzoek, het onderzoek van Loro Parque is een lachertje (gewoon een oud onderzoek opnieuw ingeleverd)
- Je moet alles doen wat mogelijk is om te rehabiliteren, daar heeft het Dolfinarium nog niet eens een begin mee gemaakt

Als de overheid zich al niet aan de regels houdt, is dan het einde niet zoek? En misschien leert het Dolfinarium eens af om schijnheilig te doen. Ze zorgen goed voor hun dolfijnen, en de Stichting SOS Dolfijn is afhankelijk van ze; maar in de zaak Morgan hadden ze een eerlijk verhaal moeten vertellen. Misschien kunnen ze Bleker overtuigen met gladde praatjes, maar hun bezoekers laten zich heus niet foppen. 
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100