Nieuws

05-09-2011
Dolfinarium wil Morgan gevangen houden

image
Het Dolfinarium vindt het een 'experiment' om orka Morgan in stappen terug te brengen naar de vrijheid. Terwijl haar familiegroep keer op keer gesignaleerd wordt in de buurt van Noorwegen, wil het Dolfinarium niet eens proberen haar te trainen zodat ze in vrijheid kan opgroeien.

Wetenschappers hebben een plan opgesteld om dit in stappen te bereiken. Morgan zou eerst leren jagen bij Neeltje Jans, voor de kust van Zeeland. Dan zou ze leren om steeds terug te keren naar haar verzorgers op een bootje. Met korte tripjes wordt dit steeds geoefend, totdat ze wordt opgenomen door haar familie. Gaat het mis, dan is ze makkelijk op te sporen met een peilzendertje en kan ze alsnog worden opgevangen. Allemaal al eens eerder geprobeerd met zeezoogdieren en met goede gevolgen, zelfs met dieren die in gevangenschap waren geboren.

Maar Morgan mag niet vrij van het Dolfinarium. Laatst was er een kport geding, maar wat de rechter ook zei, het Dolfinarium houdt koppig vast aan het plan wat ze al vanaf het begin hadden: van Morgan een dier maken dat kunstjes vertoont aan het publiek.

Dolphin Rescue Team is nu bezig met een actie tegen het Dolfinarium. De regels zijn heel duidelijk: je mag een orka alleen uit het water halen als je van plan bent om het terug te brengen naar de vrijheid. Vanaf het begin was dit niet het plan van Dolfinarium, maar zagen ze in Morgan een commercieel buitenkansje. Anders hadden ze ook nooit publiek toegelaten bij het dier.

Ik heb het Dolfinarium altijd gezien als een instelling die het beste voorhad met zeezoogdieren. Met hun dolfijnen gaan ze ook goed om. Maar in het geval van orka Morgan hebben ze andere belangen dan ze zeggen, en dat is enrstig. De bal ligt nu bij staatssecretaris Bleker. Hij vindt dierenwelzijn belangrijk; dat kan hij nu mooi bewijzen. Aanstaande vrijdag is er een hoorzitting. Het zou triest zijn als Morgan haar welverdiende vrijheid niet kon verdienen. Want met het nodige geduld moet het echt mogelijk zijn haar terug te trainen naar de vrijheid.  En dan is ze een stuk beter af dan in een attractiepark op Tenerife, waar ze de hele dag dezelfde kunstjes moet laten zien.

Het Dolfinarium stuurde me een aangetekende brief maar ik zeg gewoon wat ik wil zeggen, ook in mijn nieuwste boek Orka in vrijheid, waar ik nu mee bezig ben. Ik hoop dat het ministerie van de heer Bleker zorgt voor een happy end, want het Dolfinarium heeft die kans laten lopen. Dat is in mijn ogen nu toch echt een beetje de grote boze dierengevangenis aan het worden. 

Nog een oproep: de orkacoaltie heeft geld nodig voor rechtszaken, giften zijn welkom via https://4just1.com/project/45

Niels Rood


Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100