Nieuws

17-08-2011
Orka Morgan ster in nieuw kinderboek

Orka Morgan ster in nieuw kinderboek
 
Gooi en Eemlander, woensdag 17 augustus 2011 - Door Joëlla Angenent
 
De beroemde orka Morgan wordt de hoofdrolspeler in het nieuwe kinderboek van schrijver Niels Rood uit Eemnes. "Ik heb het nieuws rond Morgan op de voet gevolgd en vind dat het Dolfinarium verkeerd heeft gehandeld. Dit thema leeft erg bij kinderen, dus daarom wil ik hen het hele verhaal vertellen," aldus Rood.
 
Het boek wordt een onderdeel van de serie Dolphin Rescue Team, waarin twee kinderen gestrande dolfijnen helpen om weer in de zee vrijgelaten te kunnen worden. Rood: "In dit boek vinden ze de aangespoelde orka Morgan en maken ze de strijd tussen het Dolfinarium en de Orka Coalitie van dichtbij mee. Iedereen kan het boek als e-book gratis downloaden en eventueel een donatie doen aan de Orka Coalitie."
Sinds de orka een jaar geleden verzwakt werd gevonden in de Waddenzee is ze het onderwerp van een verhitte discussie geworden. Het Dolfinarium, die de orka opving, vroeg een vergunning aan om het dier naar Tenerife te verhuizen. Toen deze vergunning werd verleend maakte de Orka Coalitie bezwaar omdat zij vinden dat de orka losgelaten zou moeten worden in de natuur. De rechtszaak die hier twee weken geleden op volgde werd door tientallen dierenactivisten en en internationale wetenschappers bijgewoond. Uiteindelijk werd besloten dat Morgan in Harderwijk blijft, totdat is onderzocht wat het beste is voor de orka.
"Ik trek me het lot van Morgan erg aan omdat orka's niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven. Daar worden ze alleen maar gestresst en agressief van. Het Dolfinarium wil haar gebruiken om mee te fokken, omdat het erg moeilijk is om aan orka's te komen. Maar het dierenwelzijn zou toch voorop moeten staan?" zegt Rood verontwaardigd. De Eemnesser hoopt op spontane donaties voor de Orka Coalitie, die Morgan uit willen zetten in Deltapark Neeltje Jans in een afgesloten baai van de Oosterschelde.
"Het is wel spannend om het boek eerst alleen als e-book te laten verschijnen. Lang niet iedereen heeft nog een e-reader, het is echt zo'n overgangsfase. Maar voordat de scholen op iPads overgaan, moet ik erbij zijn."
Het e-book van Niels Rood over Morgan is vanaf begin oktober te downloaden op zijn website (www.nielsrood.nl) en op die van de Orka Coalitie.
Bestel Dolfijn gewond

Nu in de winkel: het derde deel in de hit-serie Dolphin
Bestel Dolfijn op zoek
Bestel hier het vierde deel in de serie Dolphin Rescue
Bestel Dolfijn in gevaar

ISBN 9789047513094
Bestel Dolfijn ontvoerd

ISBN 9789047513100