
Het land was in een zware economische crisis en er was bijna geen werk. Hij ging post rondbrengen en bordenwassen. Na iets minder dan een jaar vond hij eindelijk werk bij een reclamebureau in Amsterdam en hij verhuisde naar de hoofdstad. Niels Rood wilde tekstschrijver worden. Het was een klein bureau dat veel voor goede doelen werkte. Naast teksten schrijven moest Niels Rood ook de onderzoeken doen, reclameplannen maken en de klanten adviseren. Na vier jaar stapte hij over naar het marktonderzoekbureau Inter/View, waar Maurice de Hond toen nog in de directie zat. Via een vriend stapte hij over naar Marktplan Adviesgroep, dat nu in Bussum zit maar toen in Amsterdam. Weer vier jaar later begon hij een eigen bureau. Toen belde iemand van John de Mol Produkties, ze zochten iemand om quizvragen te verzinnen. Dat was geen vast werk maar al snel belandde Niels Rood op de redactie van een praatprogramma. Het werk bij televisie beviel hem goed en na een aantal jaren werd hij uitvoerend producent bij RTL. In die functie was hij niet alleen verantwoordelijk voor de programma's zelf, maar ook voor de publiciteit eromheen, de financiën, en de coaching van de presentatoren. In 1998 begon hij een eigen productiebedrijf, Ventura in Laren. Hij was in inmiddels verhuisd naar Eemnes, een dorp aan de rand van het Gooi, in de provincie Utrecht.
Intussen ging het internet een steeds belangrijker rol spelen en in televisieland had hij wel lang genoeg rondgekeken. Niels Rood kwam terecht bij Nieuwe Helden van Arko van Brakel. Voor dat bedrijf ging hij ook trainingen geven. Nu heeft hij een eigen bedrijf, waarin hij traint, tv-content maakt, adviseert en schrijft.
Niels Rood heeft altijd geschreven. Op de basisschool maakte hij al lange verhalen als opstel. Hij zat op de middelbare school in de schoolkrantredactie en zette daar vaak stukken in. Zijn eerste boeken maakte hij samen met zijn zus Lydia. Het waren zeven thrillers: Eenling, Banden, Gerecht, Drift, Koningswater, Buddy en Voodoo. In het eerste boek schreef hij nog maar weinig zelf, en deed zijn zus bijna alles, maar vanaf het derde boek schreef hij volop mee. Hij maakte ook scenario's, o.a. voor de serie Baantjer. Niels Rood schreef grappen voor Café de Wereld van de Vara en afleveringen van soapseries.
Hij heeft twee dochters. De eerste werd geboren in januari 1997 en de tweede is van 18 mei 1999. Hij vertelde ze gedurende lange autoritten en voor het slapen altijd verhalen. Toen zijn oudste dochter op school een beetje achterliep met AVI-lezen, begon hij verhaaltjes voor haar te schrijven. Zo kon ze oefenen met lezen. Ze gingen over Tijn en Pepijn, een tweeling. Zelf was hij er behoorlijk enthousiast over en daarom stuurde hij ze naar uitgeverij Leopold. Die vroeg hem of hij verhalen kon maken voor bundels. In die voorleesverhalen hebben Tijn en Pepijn een klein broertje dat net kan lopen. Zo verscheen in Allemaal naar Groep 1 het verhaal Met Bas naar school, in Winterpret Bas en de Oliebollen en in Hoera, vakantie! staat het verhaal Met Bas naar Frankrijk. Bas is een grappig ventje, dat voortdurend alles in de war schopt als er even niemand oplet. Maar dankzij Tijn en Pepijn komt het allemaal weer op zijn pootjes terecht. In Alle dagen dierendag, ook een bundel van Leopold, staat het verhaal Kleine Walrus wil wisselen. Dat gaat over een walrus die zijn enorme slagtand eruit wiebelt en het dan onder zijn kussen legt, net als een kind. Maar hij heeft geen kussen om zijn slagtand onder te leggen!
Het eerste echte kinderboek van Niels Rood is een prentenboek dat hij samen met Annet Schaap maakte: De Plunderpiraat. Een jongetje speelt dat hij piraat is en een vijandelijk schip in de pan hakt. Ondanks felle gevechten loopt het allemaal goed af, al is het wel een puinhoop geworden in de woonkamer... De Plunderpiraat kreeg een aanmoedigingsprijs van de Kinderjury in Zaanstad.
Slimme Witte Veer en de Stormvogel gaat over een jonge Indiaan, die ineens rooksignalen ziet... Het is een spannend leesboek voor jongens en meisjes tussen de acht en de twaalf jaar.
Daarna schreef Niels Rood Zoektocht door de nacht. Het is een jeugdboek: een rugzakavontuur over een vakantie in Engeland bij Stonehenge, waar 's nachts een geheimzinnige man rondwaart die zichzelf Merlijn noemt. De tekeningen zijn van Els van Egeraat. De opvolger van dit boek heet SOS Dolfijnen, dat zich afspeelt rond Dolphin Academy op Curaçao.
In maart 2010 verschijnen tegelijk 'Dolfijn in nood' en 'Dolfijn ontvoerd' bij Van Holkema en Warendorf. Deze boeken, van wie er 5.000 per titel worden gedrukt, vormen het begin van een nieuwe serie: Dolphin Rescue Team. Dit team bestaat echt op Hyves, net covermodellen Maarten (Cas) en Veerle (Quinty) als beheerders.